Valeria Boermistrova

2008 Arn.kl

Valeria Boermistrova is geboren in Moskou. Haar muzikale carriëre begon al op achtjarige leeftijd, toen ze naar de muziekschool ging. Ze had een heel mooie stem en toen ze tien jaar was werd ze toegelaten tot het prestigieuze kinderkoor “Wesna”, dat op het repertoire slechts werken van de grote componisten heeft. Het koor wordt betiteld als zeer uniek door de hoge kwaliteit. Het koor is inmiddels al meerdere malen winnaar van verschillende internationale concoursen, o.a. de Grand Prix in Parijs.
Valeria heeft met “Wesna” vele reizen door de Sovjet Unie en Europa gemaakt,
ook veel radio-, tv-, en platenopnames. De optredens waren meestal in de
grootste concertzalen, terwijl er ook gebruik gemaakt werd van de meest
gerenommeerde solisten, koren, orkesten en dirigenten van die tijd in de
Sovjet-Unie.

Valeria zong tot haar 16e jaar in dit koor, daarna ging zij naar het Musical College in Moskou. Hier studeerde zij koordirectie en slaagde cum laude. Tegelijkertijd studeerde zij zang aan het Musical Instituut, eveneens in Moskou. Privé-lessen kreeg zij in die periode van A. Misjenko, een solist van het Bolsjoi Theater, en A. Shitikova, een soliste van het Operatheater in Moskou.

Valeria verenigde zich met een aantal studenten tot een ensemble, dat Oude Muziek bracht. Later maakte zij deel uit van The Russian Consort, een solistenensemble dat eveneens Oude Muziek zong. Dit was echter een professionele formatie met solisten van de Philharmonie. The Russian Consort gaf veel concerten in de grootste zalen van Sovjet Unie en eveneens in Zwitserland en Italië. Er zijn cd-opnames gemaakt en de groep was vaak op de radio te horen.

Na drie jaar deel te hebben uitgemaakt van dit ensemble, trouwde Valeria met organist Henk Linker en verhuisde naar Nederland. Zij nam haar studie weer op en in 1993 kwam ze in de klas van Richard Levitt aan de Schola Cantorum Basiliensis, de academie voor Oude Muziek in Europa, die veel beroemde solisten heeft afgeleverd. Verder heeft Valeria  nog masterclasses gevolgd bij Evelyn Tubb, Dominique Vellard, Jessica Cash en Jard van Nes.

Momenteel is de zangeres actief als mezzosopraan, zowel solistisch (operaproducties, barok-, modern- en liedrecitals), als in een ensemble.
Haar repertoire omvat honderden stukken vanaf de Middeleeuwen tot en met de hedendaagse muziek. Valeria maakt deel uit van het solistenensemble “Cantores Martini” van de Domkerk in Utrecht (o.l.v. Remco de Graas).
Als soliste werkt zij met het ensemble “Il Concerto Barocco” (o.l.v. Andrew Read). Eveneens zingt zij in het vocaal ensemble “Concerto Vocale” (o.l.v. Hans de Wilde).

In 2002 heeft ze het vocale solistenensemble “Pulchra mundi” opgericht.
Het ensemble is gericht op de uitvoering van Oude Muziek. Uitgebreide
informatie over het ensemble, concerten en cd’s vindt u onder knop Pulchra mundi.
De mezzosopraan is tevens actief als vervangend dirigente. Zij heeft diverse koren gedirigeerd, onder meer mannenkoren, gemengde- en kerkkoren.

Sinds 1995 vormt Valeria een vast duo met organist Henk Linker.
Er wordt opgetreden met verschillende programma’s in Nederland, met muziek
vanaf de 14e tot en met de 20e eeuw.
In de afgelopen jaren hebben zij samen en apart concerten gegeven in Zwitserland, Duitsland, Bulgarije, Rusland en de Verenigde Staten.